Cea mai importanta regula in nutritie este sa mananci alimente naturale, neprocesate. Am scris aici ce inseamna asta. Apoi trebuie sa te asiguri ca le gatesti corect. De exemplu cartoful este un aliment natural sanatos daca este comsumat copt sau fiert, dar devine nociv daca il prajesti.

Pe scurt, atâta vreme cât vă rezumați la fiert, copt, murat și marinat, iar fructele și legumle le consumati în mare parte crude, 90% din condițiile gătitului sănătos sunt deja îndeplinite.

Iată totuși câteva indrumari :

  • Cruditățile – sunt cele mai sanatoase. Amestecuri crude de legume și fructe, salate, sosuri crude și alte preparate fără foc;
  • Prepararea la aburi – este cea mai sănătoasă metodă de gătit termic. Se poate folosi un aparat special (steamer) sau se gătește cu ajutorul unei site și a unui capac, deasupra unui vas cu apă care fierbe. Se pot prepara legume, carne, ouă și chiar orez.
  • Fierberea – metoda de gătit sănătoasă, fără a elibera compuși toxici. Se pierd mai multe vitamine decât în cazul preparării la aburi.
  • Gătirea timp îndelungat la temperatură foarte joasă – se face de obicei în aparate speciale numite “slow-cooker” sau “crock pot”. Acestea au trepte de pregătire a preparatelor în mai mult sau mai puțin timp, dar de obicei de la câteva ore în sus. Se pot face ciorbe, tocănițe, supe și se recomandă pentru frăgezirea cărnii.
  • Coacerea la cuptor – trebuie făcută la temperatură mică. Rumenirea și caramelizarea nu sunt recomandate (sinteză de compuși nocivi).
  • Prepararea la tigaie cu apă/supă și ulei – nu este nici prăjire și nici fierbere. În bucătăria tradițională mai întâi se călesc diverse ingrediente  apoi se toarnă apă sau supă. Propun amestecarea apei sau supei cu uleiul încă de la început.
  • Fără prajeli – dacă totuși decideți să căliți ușor în tigaie, utilizați un ulei rezistent la temperaturi înalte (palmier, untură, ghee, cocos).
  • Preparați toate murăturile cu saramura – prin murarea în saramură, legumele își păstrează în proporție de 90% nutrienții, în plus, devin probiotice. Nu se întâmplă același lucru dacă murarea se face cu oțet.

 

Există câteva alimente care pentru a putea fi consumate fără probleme și pentru a le crește valoarea nutritiva, necesită atenție specială.

Cerealele integrale, leguminoasele (fasole, linte, năut etc.) nucile și semințele sunt foarte bogate în antinutrienți (în special acid fitic). Aceste substanțe împiedică absorbția diferitor nutrienți esențiali (vitamine și minerale) și pot cauza probleme de sănătate.

Soluția la aceste probleme este inmuierea acestora în apă la temperatura camerei, peste noapte. Ca fasolea sa fiarba mai repede multă lume face deja acest lucru, ce nu știu însă, este ca acest proces duce și la o îmbunătățire a valorilor nutritive.

Nucile și semințele înainte de a fi consumate trebuie lăsate 12 ore la inmuiat. Odată dezactivat aciul fitic, pot fi consumate imediat sau pot fi uscate și consumate altă dată.

Dacă vreau sa mănânc ovăz cu iaurt sau lapte la micul dejun, nu este necesară inmuierea în apă. Inmuierea se poate face direct în iaurt si lasate peste noapte.

Generațiile trecute, pentru care aceste alimente constituiau baza alimentației, au decoperit cumva aceste lucruri și au reușit sa gătească corect. Un exemplu concret este pâinea, caz în care, pentru dospirea aluatului nu se folosea drojdie ci maia. Maiaua inducea aluatului o fermentație lentă, care dura mai multe ore, în acest fel acidul fitic dispărea, dar și cantitatea de nutrienti disponibili creștea foarte mult.

Dacă mâncați doar ocazional aceste alimente (nu mai mult de o dată la câteva zile) nu trebuie să vă bateți capul neapărat cu inmuierea. Nu se va întâmpla nimic.

Write a comment:

Your email address will not be published.