2013-stacked-student-banner-640x300v2

M-am saturat de atata dezinformare in ceea ce priveste crestera masei musculare! Am fost in zeci de sali din toata tara si mereu prima intrebarea era: Ce suplimente sa iau? Firmele producatoare de suplimente au reusit prin intermediul revistelor, siteuri-lor etc.  sa ii spele pe creier pe majoritatea practicantilor de sport. 99% dintre ei considera suplimentele cel mai important lucru pentru crestere musculara, cand de fapt pe 99% dintre ei nu ii ajuta cu nimic. Printr-un marketing extraordinar au reusit sa distraga atentia tinerilor de la lucrurile care conteaza cu adevarat si sa le canalizeze concentrarea spre lucruri mult mai putin importante, dar care bineinteles aduc profit. Din aceasta cauza rezultatele celor care se antreneaza sunt mediocre. Traim intr-o lume murdara, indiferent de domeniul despre care vorbim, scopul principal este obtinerea de profit prin orice mijloace si in nici un caz binele clientului.

Bun! Acum ca mi-am varsat nervii sa vorbim si despre nutritie.

Un antrenament bun ofera muschilor un stimul puternic de crestere , iar o nutritie adecvata ofera materialul de constructie. In ceea ce priveste nutritia sunt doua aspecte care conteaza in primul rand: Surplus caloric si proteina suficienta.

Surplusul caloric

Constructia de tesut muscular necesita consum energetic (calorii) si este un proces caruia corpul uman nu ii acorda prioritate pentru ca nu este un proces vital. Procese vitale sunt functionarea inimii si a altor organe, secretia hormonilor, etc. Din aceasta cauza primele calorii consumate sunt folosite pentru buna desfasurare a proceselor vitale, doar surplusul de calorii este folosit pentru cresterea masei musculare.

Surplus caloric inseamna mai exact calorii consumate peste : rata metabolica de baza + caloriile consumate prin activitatile fizice. Daca am de exeplu o rata metabolica de baza de 2000 de calorii si mai ard in activitatiile fizice (mers, antrenament, joaca, munca fizica) inca 1000 de calorii, trebuie sa consum cel putin 3001 calorii pentru ca procesul de crestere sa inceapa. Daca consum insa prea multe calorii in plus risc ca acestea sa fie depuse sub forma de grasime. Un inceput precaut reprezinta o crestere cu 10% a caloriilor consumate. Daca in doua saptamani nu se inregistreaza o greutate mai mare cu doua trei sute de grame, maresc iar cu 10% caloriile.

O metoda mai putin laborioasa este sa mancati pur si simplu mai mult, iar daca stratul de grasime de pe abdomen creste prea mult ( este normal sa creasca putin) reduceti putin cantitatea de mancare. Aceasta metoda nu o recomand incepatorilor pentru ca ei nu stiu cum trebuie sa reactioneze organismul. Asa ca luati o foaie si un pix si treceti la calculat calorii, cel putin la inceput.

Proteina

Energia necesara desfasurarii procesului de hipertrofie (crestere) musculara provine din grasimi si carbohidrati, dar caramizile de contructie sunt furnizate de proteina. Pot sa am energie suficienta, dar fara caramizi nu pot construi un zid. Asa ca alimentele bogate in proteina cum sunt lactatele, carnea, pestele, ouale, nucile si semintele nu trebuie sa lipseasa de la nicio masa. Am dedicat acestui subiect un articol separat pe care il gasiti aici.

Write a comment:

Your email address will not be published.