Carbohidratii sunt adesea priviti ca responsabili de rata crescuta a obezitatii, insa acest lucru nu este in mod necesar adevarat.
In realitate, nu toti carbohidratii au acelasi efect asupra organismului nostru. Alimentele procesate si bogate in zahar, inclusiv cerealele procesate, sunt intr-adevar bombe calorice nesanatoase. Dar acest lucru nu este valabil in cazul alimentelor integrale, bogate in fibre si care contin si o cantitate mai mare de carbohidrati, in mod natural.
Desi dietele sarace in carbohidrati sunt eficiente, nu ar trebui inlaturati carbohidratii sanatosi din alimentatia noastra. Ei au rolul de a ne oferi energie, iar uneori, alimentele care ii contin sunt extrem de satioase si ne pot taia poftele.
Iata o lista cu alimente bogate in carbohidrati, de care sa nu te feresti chiar daca vrei sa slabesti:
1. Ovazul
Se considera ca ovazul ar fi cea mai sanatoasa cereala integrala de pe planeta. Contine in jur de 60% carbohidrati,din care 11% fibre.
Ovazul este de asemenea o sursa buna de proteina, in comparatie cu alte cereale, fapt pentru care este foarte satios si reprezinta o alegere grozava cand vrei sa slabesti.
Studii au indicat faptul ca poate reduce riscul bolilor de inima, reducand colesterolul, iar in cazul diabeticilor scade nivelul de zahar din sange.
2. Bananele
Cei mai multi dintre noi adoram bananele, insa avem tendinta de a ne feri de ele cand vrem sa pierdem cateva kilograme. Nu ar trebui sa o facem!
Bananele sunt bogate in Potasiu, Vitamina B6 si C, mentinand inima sanatoasa si o presiune a sangelui scazuta.
3. Cartoful
Cartoful este adesea subevaluat in ciuda beneficiilor nutritionale pe care le are, tot din cauza aportului de carbohidrati.
Un cartof de marime medie are 160 de calorii si contine Calciu, Magneziu, Potasiu, Fier, Fosfor, Zinc, Acid folic, Vitamina C, Vitamina B6.
Problema apare in momentul in care il consumam prajit. Dar pana la urma niciun aliment prajit nu este sanatos, de aceea ar trebui sa ne bucuram de el fie copt, fie fiert.
4. Sfecla rosie
Sfecla rosie este bogata in vitamine, minerale, antioxidanti puternici si nitrati care se pare ca imbunatatesc performantele fizice.
5. Orezul brun
Avantajul orezului brun consta in faptul ca pastrand invelisul intact, ne furnizeaza mai multi nutrienti valorosi decat orezul alb. Vine in plus cu mai multe fibre, minerale si fitonutrienti.
Orezul este un aliment satios si furnizeaza o cantitate mare de energie.
6. Mazarea boabe
Mazarea boabe, pe langa faptul ca este gustoasa, ne aduce o multime de beneficii. Fiind bogata in vitamina K, intareste oasele si scade riscul de osteoporoza.
Imbunatateste sanatatea ochilor prin continutul de luteina si combate oboseala cu ajutorul Fierului, Magneziului, Seleniului si al complexului de Vitamine B, extrem de eficiente in lupta impotriva anemiei.
7. Mamaliga
Mamaliga poate inlocui cu succes painea si ajuta la sanatatea intestinelor.
Cercetatorii considera ca un consum frecvent de mamaliga scade riscul de boli psihice generate de disfunctii ale tiroidei.
De asemenea, regleaza glicemia, scade colesterolul si lupta cu obezitatea prin senzatia crescuta de satietate pe care o confera.
8. Fasolea rosie
Bogata in proteine, fasolea rosie contine aproximativ 23% carbohidrati si cantitati importante de antioxidanti.
Pentru a profita de toate beneficiile sale, asigura-te doar ca este gatita suficient de bine.
Concluzie:
Carbohidratii sunt sanatosi daca ii procuri din alimente neprocesate, naturale. Nu te feri de ei cand vrei sa slabesti deoarece solutia cea mai buna pentru tine ar putea fi tocmai alimentele bogate in carbohidrati.
Acestia iti confera energie, satietate si multe fibre.
Si tot nu ai zis cati carbohidrati contin fiecare in parte (cartofii bananele etc)la 100g consumate
Nu ne ajuta cu nimic articolul