Suntem făcuți sa ținem diete?
La nivel global 95% din persoanle care încep o dieta pentru a scapa de kilogramele în plus nu reușesc sa o urmeze și în decurs de câteva luni pun înapoi toate kilogramele pierdute sau mai mult.
„Specialistii” dau vina pe lipsa de motivare a oamenilor, dar nu sunt oare dietele problema? Bineînțeles! Pentru ca orice dieta funcționează atât timp cât o urmezi. Cu cât mai restrictiva și cu mai multe reguli stupide cu atât mai puțin poți sa o urmezi. Nu poți sa ții o viața dieta, asta e un adevăr incontestabil!
Soluția la aceasta problema ca și la multe alte probleme ale lumii consta în educatie. E mult mai simplu si productiv sa înveți oamenii principiile de baza ale unei alimentatii echilibrate și cum să facă alegeri sanatoase. În acest fel nu mai exista reguli stricte, meniul zilnic devine mult mai variat, mai gustos și mai personalizat. Doar asa se poate ajunge la un stil de viața sănătos nu dieta trecatoare. Din pacate majoritatea nutritionistilor nu procedeaza asa. Daca ar face asta, dupa cateva sedinte omenii ar invata sa isi faca singuri meniurile, iar veniturile centrelor de nutritie s-ar prabusi.
Ce înseamnă cu adevărat un stil de viața sănătos?
Din fericire odată cu accesul la informație tot mai mulți oameni au înțeles ca trebuie sa își schimbe stilul de viața și sa uite de dietele fade. Din păcate industria alimentara nu doarme și expresia „stil de viața sanatos” a fost rapid adoptata de multe branduri și asociata cu multe produse de doi bani. Majoritatea dintre ele nu au nici măcar un ingredient natural (neprocesat). Și uite așa persoanele care au apucat initial pe o cale buna sunt repede bagate iar în ceața, veniturile companiilor cresc, iar noi…
În loc de stil de viața sănătos prefer sa folosesc exptresia stil de viața natural. Aceasta expresie elimina din start tot ce este produs, procesat, inventat. Cuprinde o alimentatie naturala și antrenamente inteligente, cu un scop bine dererminat, scurte, functionale, personalizate, menite sa va imbunatateasca calitatea vieții și performantele (rezistenta, forța, agilitatea, mobilitatea) în viața de zi cu zi.
Și uite așa v-am dezvalui cea mai importanta regula a nutritiei: Alimentatia naturala.
Ce înseamnă alimetatia naturala?
- Alimentele consumate, începând de la sursa și pana ajung în bucătărie nu au fost procesate sau modificate.
Consumam: Carne nu mezeluri, ficat nu pateu, fructe proaspete nu gem, lactate proaspete nu din comert pasteurizate și omogenizate, cereale integrale (bobul întreg) nu faina albă, miere nu zahar. Pe scurt, nimic ce trece printr-o fabrica!
- Alimentele sunt gatite corect
Atâta vreme cât va rezumati la fiert, copt, murat și marinat, iar fructele și legumle le consumati în mare parte crude, 90% din conditiile gatitului sănătos sunt deja indeplinite.
De ce alimenatia naturala este singura regula care contează cu adevărat!
Primim indrumare nutritionala din multe surse. Problema e ca fiecare sursa sustine altceva. Fiecare specialist sustine o cu totul alta teorie despre ce inseamna nutritia optima și sănătoasă.
- vegetarian – fără carne vs ducan – cu multă carne
- mediteraneana – cu mulți carbohidrati vs ketogenica – fără carbohidrati
Adevărul este ca toate aceste „diete” sunt sanatoase atâta vreme cât sunt eliminate alimentele procesate și alimentatia devine una naturala. Cel mai bun exemplu în acest sens sunt populatiile care nu au avut acces la asemenea alimente.
Triburile inuite consuma doar carne și grăsime și cum la ei e tot timpul iarna, nu consuma deloc sau aproape deloc legume sau fructe. Cu toate astea bolile omului modern ( cancer, boli cardiovasculare, osteoporoza, carii, boli digestive, alergii, guta etc.) nu sunt întâlnite. Acelasi lucru se poate spune și despre unele populatii din India, care se alimenteaza total invers si sunt preponderent vegetariene sau depsre masaii din Africa, mari bautori de lapte și sânge de vaca.
Vedeti voi, puteți sa mâncați orice, atâta vreme cât va hrăniți cu alimente naturale! Corpul uman este o masinarie grozava, se adapteaza la orice tip de alimentatie, dar nu și la otrava!
Daca vreti sa scadeti sanatos in greutate, trebuie sa mancati natural, dar mai putin. Am scris aici despre detaliile acestei probleme.