Somon-la-gratarVreau sa va impartasesc o concluzie la care am ajuns dupa multi ani de studiat nutritia. Acest lucru il consider cel mai important aspect pentru sanatate.

Cand am inceput sa studiez  totul parea foarte complicat, dar pe masura ce am aprofundat acest domeniu si am inceput sa am o privire de ansamblu asupra nevoilor organismului, totul a devenit foarte clar si simplu. Daca oamenii ar primi aceste informatii si s-ar face o campanie reala de informare a populatiei, nu doar ”evitati excesul de sare, zahar si grasimi”,  cazurile de obezitate, diabet si cancer ar scadea imediat.

Fara sa mai lungesc vorba, iata concluzia mea: Consuma alimente naturale si diverse.

9Am ajuns la aceasta concluzie dupa ce am studiat alimentatia si modul de viata a celor mai sanatoase si longevive populatii din lume. De exemplu triburile indiene, cu o alimentatie preponderent vegetariana, nu au bolile omului modern (diabet, cancer, boli cardiovasculare…), dar nici triburile din Africa care mananca foarte multa carne. Deci mananca total diferit, dar sunt la fel de sanatosi.  Ce au in comun: lipsesc alimentele procesate (zahar, ulei, faina alba, chimicale), adica mananca doar ce le ofera natura.

Puteti spune ca au un genetic superior, dar nu e asa. Unele dintre aceste triburi care in trecut erau inregistrate ca fiind foarte sanatoase au inceput sa se civilizeze si sa adopte alimentatia moderna, deloc surprinzator imediat a aparut si boala.

Acum 70-80 de ani nici in Romania nu intalneai aceste boli. Pentru ca marea majoritate a populatiei traia la sat si manca doar ce isi producea, doar ce ii oferea pamantul. Manca natural.

Acum puteti spune ca nu se mai poate manca natural, totul e plin de chimicale, dar asta personal o vad doar ca pe o scuza. O scuza de a nu face nicio schimbare si de a continua acest stil de viata foarte confortbil. Avem dovezi clare ca se poate. Exista tari foarte dezvoltate, cum sunt Suedia, Franta, Belgia sau Elvetia unde aceste boli sunt de trei ori mai putin intalnite (rata de mortalitate cu 300% mai mica), iar ei mananca cu multi ani inaintea noastra, doar din supermarket. Diferenta o face educatia. Chiar daca mananca din supermarket stiu sa faca alegerile sanatoase.

Ce inseamna mai exact alimentatia naturala

Alimentele consumate, începând de la sursă și până ajung în bucătărie nu au fost procesate sau modificate.

Consumăm: Carne nu mezeluri, ficat nu pate, unt nu margarina, cereale integrale nu faina alba, fructe proaspete nu gem, fructe intregi nu doar sucul din fructe, iaurt simplu nu cu fructe (arome), cereale integrale (bobul întreg) nu făina albă, miere nu zahăr, seminte si nuci nu ulei. Pe scurt, nimic din ce trece printr-o fabrică!

Ca sa intelegeti mai bine, in ordinea importantei:

  1. Fructele si legumele sunt baza, trebuie consumate zilnic;
  2. Consumati alimente bogate in proteine, si ele trebuie consumate zilnic: oua, peste, lactate, carne, leguminoase (fasole, linte, naut, mazare);
  3. Consumati un pumn de nuci si seminte;
  4. Consumati cu moderatie cereale integrale (fulgi de cereale- vezi aici cum se consuma corect, paine sau alte produse din faina integrala), nu recomand mai mult de una maxim doua portii pe zi; o portie inseamna de exemplu un bol de ovaz, un bol de paste, 2-3 feli de paine, un covrig etc.;
  5. Folositi ocazional grasimi concentrate naturale sanatoase (slanina, untura, unt, ulei de masline);
  6. Folositi condimente naturale. Sunt o metoda grozava de schimba gusturile si ajuta putin la arderea grasimilor.

Si mai simplu, iata un meniu exemplu:

La micul dejun incercati, oua, branza, iaurt sau un bol de ovaz insotite de fructe si legume din plin;

La pranz, carne, peste sau ceva leguminoase (iahnie de exemplu) cu o salata simpla sau muraturi;

La cina- o salata de fructe (daca o tolerati) carne, peste, ciorbe, supe, salate de cruditati cu seminte, branza sau ou.

Alimentele trebuie gatite corect! Am scris aici despre asta.

Nu va mai incurcati in detalii complet inutile. Ceea ce mananci este mult mai important decat cum combini alimentele, ora la care mananci, numarul de mese etc. Asigura-te ca mananci doar alimente naturale, e cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine,  apoi gandeste-te la restul.

Daca mananci natural slabesti. Populatiile longevive si sanatoase de care vorbeam nu au kilograme in plus. Asta pentru ca alimentele naturale au putine calorii. In plus nu au chimicalele (potentiatorii de aroma si zaharul in special) care pacalesc creierul si il fac sa ceara mai mult decat ai cu adevarat nevoie. Alimenele naturale sunt pline de nutrienti benefici si ofera organismului tot ce are nevoie.

Repet, MANANCA NATURAL! Alege din lista de alimente naturale, cele care iti plac si simti ca sunt potrivite pentru tine.  E cel mai important sfat pe care pot sa il dau. E lucrul care iti influenteaza sanatatea si starea de bine cel mai mult.