banner_weightLose21

Prin acest articol vreau sa fac lumina in ceea ce priveste problema slabitului. Sunt atatea metode, articole, programe, carti si produse de slabit ,care mai de care mai revolutionare, ce nu fac altceva decat sa te indeparteze de lucrurile cu adevarat importante. Am trecut personal prin asta in perioada cand studiam intens aceasta problema. Citeam carte dupa carte si fiecare autor venea cu alte teori si argumente. Iata de ce se intampla acest lucru: Problema slabitului este simpla, sunt cateva lucruri care conteaza cu adevarat, restul sunt mult, mult mai putin importante, insa pentru a vinde o carte/produs/metoda/ trebuie sa aduci ceva nou, trebuie sa pari unic. Apoi intervine si comportamentul uman, “mananca mai putin si echilibrat”, pare prea simplu.  Cu cat e mai complicata metoda, are o doza de “miraculos’ si are mai multe reguli gen – nu trebuie sa mananci dupa ora sase, trebuie sa mananci la ore fixe, trebuie sa mananci disociat- pare mult mai interesanta si credibila si e mai repede adoptata. Intalnim acelasi comportament si legat de metodele de antrenament. Cati dintre “soarecii de sala” m-ar crede daca le-as spune ca pot sa inlocuiasca ganterele, bara, banca scot, helcometru si mai stiu eu ce aparate,  cu tractiunile la bara si pot obtine cel putin aceleasi rezultate? E greu sa acceptam ca solutia la problemele noastre este cea simpla.

Ce conteaza cu adevarat?

“Mananca mai putin” este regula de aur. Orice dieta urmez trebuie sa asigur un deficit caloric. Adica trebuie sa mananc mai putine calorii decat ard.

Grasimea nu este altceva decat un depozit de calorii. Caloriile consumate in plus sunt depuse sub forma de grasime, iar in momentul cand consum mai putine calorii decat am nevoie ard din caloriile depozitate, deci din grasime. Asta este in mare toata ecuatia slabitului. Toate dietele care functioneaza au la baza acest pricipiu. De exemplu -nu mananc dupa ora sase- functioneaza pentru simplu fapt ca am la dispozitie mai putine ore in care sa mananc, iar in acest mod la sfarsitul zilei am consumat mai putine calorii. Daca as manca mai mult ca de obicei pana la aceasta ora pentru a compensa lipsa caloriilor din perioada serii  atunci nu ar mai functiona. Dieta disociata functioneaza din acelasi motiv. Nu este foarte placut sa mananci o singura grupa de alimente o zi intreaga si astfel mananci mai putin.  Apoi ziua in care consum doar legume, creeaza un deficit caloric foarte mare pentru ca legumele au foarte putine calorii. Ca sa consum 2000 de calorii am nevoie de cateva kilograme de legume si nimeni nu poate sa manance in mod normal atat. Asta e tot secretul. Nu e niciun miracol in disocierea alimentelor sau in nici o alta “tehnica”, totul se reduce la calorii.

Al doilea lucru ca importanta pentru reducerea tesutului adipos este cantitatea de proteina consumata. Pentru rezultate maxime proteina nu trebuie sa scada sub 1.5g/kg corp (se ia in considerare greutatea normala, adica se scad  kilogramele de grasime in exces). O cantitate adecvata de proteina reduce pierderea de masa musculara in timpul dietei. Cum muschii sunt consumatori de calorii, muschi mai mari inseamna mai multa grasime arsa in timpul activitatilor fizice. O masa musculara mai mare inseamna si o rata metabolica mai mare, deci consum mai multe calorii chiar si atunci cand stau.

Respectarea celor doua aspecte aduc  99% din rezultatele oricarei diete. Restul “trucurilor” sunt aproape irelevante. Nu o sa aveti rezultate mai bune daca mancati la ore fixe, daca nu sariti peste micul dejun, daca mancati disociat sau daca urmati alte reguli stupide.

Daca va intereseaza si sanatatea pe termen lung nu doar kilogramele pierdute, va recomand sa mancati in mare parte natural (vezi – cea mai importanta regula in nutritie) si echilibrat. Adica trebuie sa asigurati organismului toti nutrientii necesari. Deci nu reduceti foarte mult caloriile si mancati variat. Cantitatea de mancare consumata trebuie sa fie suficienta incat sa va asigurati toate vitaminele, mineralele, grasimile esentiale, antioxidantii, proteinele si glucidele de care aveti nevoie.

In urmatorul articol o sa vorbesc despre cum se creeaza deficitul caloric, ce inseamna antrenament eficient pentru slabit si cum arata un meniu.