the-ABCs-on-Vitamin-D-400x2101

Un studiu recent a gasit o corelatie stransa intre procentul de grasime din corp si vitamina D. Cu cat procentul de grasime este mai mare cu atat creste si deficitul de vitamina D. Mai rau, studiul arata ca nici sportivii de performanta nu fac exceptie de la regula. Deci chiar daca faci mult efort fizic si te misti bine, grasimea in exces ramane grasime in exces si provoaca deficitul vitaminei D.

Deficitul de vitamina D duce la:

  • In viata intrauterina si in copilarie – deficit de crestere, deformari osoase, poate creste riscul de fractura a soldului la varsta adulta;
  • La adulti – precipita sau exacerbeaza osteopenia si osteoporoza, cauzeaza osteomalacie si slabiciune musculara, creste riscul de aparitie a fracturilor.

Rolul vitaminei D in organism:

  1. Este esentiala in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, regland absorbtia si utilizarea calciului si fosforului in organism
  2. Asista sistemul imun, contribuind la producerea monocitelor (grup de celule albe care lupta impotriva infectiilor) si are un efect imunoreglator (avand si functie imunosupresiva si imunostimulatoare)
  3. Contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a organismului, regland utilizarea calciului la nivelul celulelor

Conform unor studii recente, rolul vitaminei D in organism nu se limiteaza doar la cele descrise mai sus, ci arata ca majoritatea celulelor si tesuturilor organismului prezinta receptori pentru acesta vitamina. Mai mult, joaca un rol important in scaderea riscului unor boli cronice, cum ar fi diversele neoplasme, boli autoimune, infectii si boli cardiovasculare.

Principala sursa de vitamina D este expunerea la soare. Corpul produce suficienta vitamina daca soarele intalneste pielea. Alimente cum sunt ficatul, laptele, ouale si ciupercile contin si ele cantitati insemnate de vitamina D.