Stiati ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a gasit mezelurile ca fiind o cauza majora pentru aparitia cancerului? Mezelurile au fost incadrate in aceeasi clasa de pericol alaturi de tutun, azbest, plutoniu si arsenic. Sunt suficiente 50 de grame de carne procesata (mezeluri) pe zi si sansele de a dezvolta cacer de colon cresc cu 20%.

Personal, am cescut mancand mezeluri aproape zilnic. Cel mai des pachetul de la scoala insemna paine cu margarina cu aroma de cascaval sau sunca si salam de vara sau parizer. Pot sa ii inteleg pe parintii mei. In vremea cand am copilarit eu, imediat dupa revolutie, informarea oamenilor despre nutritia sanatoasa era inexistenta. Din fericire, acum avem toata informatia la indemana, dar sunt foarte putini cei care aleg sa se informeze despre alimentele pe care le consuma. Gustul si poftele sunt cele care dicteaza pentru majoritatea dintre noi ce punem in farfurie. Cei din industria alimentara cunosc pe deplin acest lucru, iar alimentele procesate sunt create special sa ne satisfaca aceasta slabiciune, nu sa fie hranitoare. Un aliment hranitor, cu un gust modest (fara chimicale) nu creste vanzarile.

De ce este carnea procesata atat de nociva?

Sunt doi factori principali:

1. Prin tocarea foarte fina a carnii, prin transformarea in pasta mai exact, aceasta oxideaza, se strica si devine cancerigena.
2. Pentru a creste perioada de viata a produsului, pentru a obtine un gust irezistibil si o culoare mai intensa, se folosesc foarte multi compusi chimici, sintetici care sunt cancerigeni. Aceste substante modifica comportamentul normal al celulelor care incep sa se inmulteasca haotic si stfel apar tumorile cancerigene.

Esti ceea ce mananci! Celulele din corpul nostru sunt construite din alimentele pe care le consumam. Copiii, fiind in crestere sunt mult mai predispusi, calitatea alimentelor din perioada cand corpul lor este in formare dicteaza cat de sanatosi, cata energie si vitalitate vor avea toata viata adulta.

Aveti grija de voi si de copii!