Selectează o Pagină

alex

Alex a slăbit 15 kg. În ciuda faptului că face enorm de multă mișcare a reușit să slăbească doar după ce a acordat atenție alimentației.

Cine e Alex?

Alex este un fost coleg din generală. După multă vreme ne-am întalnit la un eveniment și mi-a cerut ajutorul pentru a intra în formă. Lucrează ca ospătar într-un local de lux și este foarte pasionat de ceea ce face, își iubește meseria. Am rămas surprins! Aceasta este o meserie foarte grea, student fiind am lucrat în vacanțele de vară ca ospătar pentru a câștiga un ban în plus și cred că e cel mai greu lucru pe care l-am facut. Turele durau între 12 și 48 de ore, zeci de kilometri zilnic, picioarele umflate în fiecare seară și mult stres, dar mă bucur că lui îi place.

Tocmai petru că lui Alex îi place ceea ce face lucrează mult mai mult decât am făcut-o eu. Ture duble, ore suplimentare, este mereu la muncă și se preocupă de locul unde lucrează ca de propria casă. Aleargă kilometrii, arde mii de calorii, dar cu toate astea nu slăbea deloc, ba din contră.

Schimbarea

Alex a decis să ia măsuri și a început să fie atent la ceea ce manâncă. Nu ține o dietă drastică, pentru că asta ar însemna garantat eșec, având în vedere volumul său de muncă fizică. În schimb a eliminat alimentele nesănătoase și le-a înlocuit cu alimente nutritive, pline de proteine, vitamine și minerale, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase, pe care le consumă după bunul său plac. Mănâncă ori de câte ori simte nevoia. Mai bea și câte un pahar de vin bun din când în când.

După doar câteva zile schimbările au început să apară, kilogramele scădeau și nivelul de energie creștea.

Antrenamentul

Cu tot efortul fizic pe care îl face, i-am explicat lui Alex că nu i-ar strica 1-2 antrenamente de forță pe săptămână. Tipul de miscare pe care el îl face, plus declinul hormonal care începe la această vârstă (30 de ani) duc garantat la scăderea în timp a masei musculare, automat a ratei metabolice și chiar dacă slăbește nu o să arate foarte bine. Alex a fost de acord cu propunerea mea și am facut un plan de antrenament adaptat lui.

Antrenamentele lui sunt scurte, intense, avand scopul strict de a crește masa musculară. Nu vrem să ardem calorii multe. Arde el destule la muncă! 🙂  Dacă antrenamentele ar fi prea lungi și prea dese nu s-ar putea recupera și treptat nivelul zilnic de energie ar scădea.

Vreau să îl felicit pe Alex! Este un exemplu. A înțeles că munca fizică nu este egală cu un antrenament, că  antrenamentele pot fi modificate în așa fel încât să ofere exact IMG_20170426_171854ceea ce lipsește în viața fiecărui om. Poate însemna mobilitate, forță, rezistență, masă musculară, postură, sau întărirea anumitor zone problematice (lombar, genunchi etc…). Dar cel mai important lucru, oricâtă mișcare ai face nu poți să compensezi o dietă proastă!

Mâncați sănătos! Mâncați pentru a-i oferi corpului toți  nutrienții de care are nevoie, fără să renunțați la micile plăceri ale vieții. Un nutriționist bun știe cum să vă asigure asta.