banner-eggs

Aud des urmatorul mit: Nu trebuie sa consumi multe oua intregi, contin mult colesterol si grasime si iti fac rau. Sa fie ouale chiar asa de rele?

Sa vedem ce contine un ou: 6 g proteina, 5 g grasimi, 213 mg colesterol, in total 71 de calorii. Intradevar un ou contine o cantitate mare de colesterol. Aceasta este cauza pentru care unii medici (majoritatea) si nutritionisti nu recomanda consumul a mai mult de 2-3 oua pe saptamana.

Este adevarat! Majoritatea medicilor si nutritionistilor recomanda consumul limitat de oua. DAR! Aceasta recomandare vine de la medicii si nutritionisti care s-au informat din surse invechite si care nu sunt la curent cu descoperirile ultimilor ani (urmeaza un articol si despre acest subiect). In trecut nu se stia ca exista mai multe tipuri de colesterol (HDL, LDL, VLDL) si fiecare are efecte diferite asupra sanatatii.

Va dau ca exemplu doar un studiu (exista cateva sute) al Universitatii din Connecticut in care timp de 30 de zile un grup de oameni a consumat trei oua pe zi. La sfarsitul celor 30 de zile s-a observat intradevar o crestere a colesterolului, dar a colesterolului bun (HDL), care este responsabil de REDUCEREA riscului de a dezvolta arteroscleroza.

Culturistilor speriati ca o sa se ingrase de la grasimea continuta de galbenus vreau sa le dau un sfat – CALORIILE IN EXCES INGRASA, NU GRASIMILE, PROTEINELE SAU CARBOHIDRATII. Galbenusul contine vitamine, minerale si antioxidanti fara de care corpul uman nu poate sa functioneze. Mai bine reduceti din caloriile goale (cereale, dulciuri, uleiuri rafinate) decat din caloriile care aduc substante benefice.