De cand a pasit prima data omul pe pamant a facut cu siguranta flotari. Ca se ridica dimineata din culcus sau se ridica de pe burta dupa ce s-a impiedicat de un ou de dinozaur, pentru ca era urmarit de un T-rex de 6 tone, a facut intr-un fel sau altul flotari. Omul a fost creat, sau daca sunteti adeptul teoriei darviniste, a evoluat si s-a perfectionat pentru a se catara, a se ridica, a alerga, a impinge. Cu alte cuvinte s-a perfectionat in a face tractiuni cu propria greutate nu la helcometru, genuflexiuni si sprinturi nu impins la presa de picioare si flotari nu impins cu bara din culcat pentru piept.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu consider ca tot ce este nou este gresit, dar este logic sa dai randament maxim si sa obti rezultate superioare facand ceea ce ai fost proiectat sa faci. In ultima vreme mi-am conceput antrenamentele personale cat si ale clientilor mei dupa acest principiu si rezultatele au fost grozave.
Flotari vs. impins cu bara
Recent au fost publicate o serie de studii legat de flotari si nu am fost surprins sa vad ca imi sustin intru totu teoria.
 1. A fost masurata activarea musculara a muschiului pectoral in timpul efectuarii impinsului cu bara din culcat orizontal cu o greutate ce a permis efectuarea a 6 repetari. Aceleasi masuratori s-au facut si in cazul flotarilor ingreunate astfel incat sa poata fi executate tot 6 repetari. Surpriza! Nu s-au observat diferente, muschiul a fost stimulat la fel de puternic.
2. Pastrand aceleasi exercitii, studiul in cauza a urmarit pe durata a 5 saptamani cresterea in forta survenita efectuarii celor doua exercitii. Subiectii studiului au fost 30 de studenti. Chair daca testarea progreselor la finalul studiului s-a efectuat utilizand impinsul din culcat la cadru smith, un exercitiu care favorizeaza clar grupul care a facut impins cu bara pe durata studiului, nici de aceasta data nu s-au inregistrat diferente.
Daca luam in calcul si faptul ca flotarile lucreaza si alte grupe de muschi (abdomen, lombari, fesieri), riscul de accidentare este mai mic si nu necesita echipamente speciale, care considerati ca este un exercitiu mai bun?
Alte studii interesante
1. Au fost comparate flotarile clasice la sol si flotarile la inele pentru a descoperii care dintre acestea solicita cel mai tare pieptul, umarul si tricepsul. Iata ce au gasit:
- pieptul este stimulat cel mai bine efectuand flotari la inele daca inelele sunt ancorate in 2 puncte;
- deltoidul anterior este solicitat cel mai mult la flotarile clasice la sol;
- tricepsul este mai bine lucrat la inele, dar ambele inelele sunt ancorate intr-un singur punct si coatele pe langa corp.
Exista variante de flotari care lucreaza acesti muschi mult mai bine, dar acestea nu au fost incluse in studiu.
2. A fost masurata activitarea muschiului pectoral efectuand flotari clasice sau flotari cu trunchiul flexat la 30 de grade. Prin acet lucru s-a demonstrat ca pectoralul mediu si inferior este mai bine solicitat efectuand flotarile normal, iar pectoralul superior cand trunchiul este inclinat.
Practic pozitia bratelor fata de trunchi este aceeasi ca si la impinsul din culcat si cel la plan inclinat. De aici si stimularea diferita a pectoralului.