Selectează o Pagină

Iaurtul este unul dintre cele mai consumate alimente de pe pamant, fiind gustos, hranitor si usor de consumat. Mai jos, iti prezint o lista cu 7 beneficii deosebite pentru sanatate ale iaurtului, demonstrate in urma studiilor de specialitate.

iaurt

1. Este bogat in nutrienti esentiali

Iaurtul contine, in diferite proportii, aproape toti nutrientii de care corpul nostru are nevoie.

In primul rand, este bogat in calciu, un mineral necesar dezvoltarii sanatoase a oaselor si dintilor. 200 de ml de iaurt, asigura 40% din cantitatea zilnica necesara de calciu.

Este de asemenea bogat in vitamina B12, fosfor, magneziu si potasiu. Aceste elemente sunt esentiale pentru anumite procese biologice, cum ar fi reglarea presiunii sanguine, metabolismul si sanatatea sistemului osos.

Desi nu contine vitamina D, exista o stransa legatura intre aceasta si iaurt (Calciu) pentru a fortifia sistemul osos.

2. Are un continut ridicat de proteine

Proteinele sunt necesare cresterii si dezvoltarii oricarui organism viu. 100 ml de iaurt contin 6 grame de proteine.

S-a demonstrat ca un consum suficient de proteine creste metabolismul, per se, iar asta te ajuta sa arzi mai multe calorii. Deci nu trebuie sa te infometezi daca vrei sa slabesti, ci trebuie doar sa iti asiguri cantitatea optima de proteine, deoarece acestea asigura satietatea pe termen lung.

Nu in ultimul rand, mai multe proteine, inseamna o masa musculara mai mare daca exista stimulul dat de antrenamentul de forta.

TIP: incearca un iaurt grecesc, deoarece contine o cantitate mai mare de proteine. Ai grija la sortimentele care au un continut prea mare de grasime! 

3. Ajuta la imbunatatirea digestiei

La fermentatia laptelui participa bacterii sanatoase, care se pastreaza in iaurt, cunoscute sub denumirea de probiotice. Acestea au un rol esential in asigurarea un tranzit intestinal sanatos.

Studii indica actiunea benefica a iaurtului impotriva balonarii, diareei sau constipatiei.

iaurt 2

4. Poate intari sistemul imunitar

Consumul regulat de iaurt poate fortifia sistemul imunitar.

Probioticele sunt responsabile de reducerea inflamatiei din corp, astfel ca iaurtul te poate ajuta in afectiuni precum raceala si virozele.

5. Te poate proteja impotriva osteoporozei

Odata cu inaintarea in varsta, sistemul nostru osos este slabit, crescand riscul de fracturi. Este vorba de scaderea densitatii osoase, care poate fi tradusa in osteoporoza.

Cercetarile au aratat ca un consum de 3 portii/zi de lactate, precum iaurtul, ajuta la pastrarea sanatatii osoase si previne osteoporoza.

6. Ajuta la sanatatea inimii

Studiile recente arata ca iaurtul contine o grasime de foarte buna calitate, respectiv colesterol bun HDL, fapt ce ajuta la normalizarea prsiunii sanguine si la sanatatea inimii.

7. Te ajuta sa ai o greutate ideala

Prin continutul de proteina, iaurtul ajuta la controlul apetitului, asigurand satietate de lunga durata.

S-a demonstrat ca persoanele care consuma iaurt integral au sanatate mai buna in general si nu au probleme cu greutatea. Acest aspect se datoreaza continutului ridicat de nutrienti esentiali pe care ii contine iaurtul.

BONUS: Cum sa alegi cel mai bun iaurt pentru sanatatea ta!

greek-yogurt

Pe principiul mai putin e mai bine, cel mai sanatos iaurt este cel integral, fara indulcitori sau alte adaugiri.

Nu te speria de faptul ca un iaurt integral are mai multe grasimi, deoarece acestea sunt sanatoase si au un rol foarte important intr-o dieta echilibrata.

Un alt sfat, este sa nu cumperi iaurtul cu fructe gata incorporate. Acelea NU sunt fructe! Ai doar cateva urme de fructe, cu mult zahar si alte chimicale. Este mult mai indicat sa iti adaugi tu fructele preferate in iaurt, eventual cu o lingura de seminte ori cereale integrale. Fii inventiv si bucura-te de gustul deosebit pe care il poti avea de fiecare data cu un alt tip de fructe ori seminte.